Μεταβολισμός και μύθοι

Αν θέλετε να χάσετε κιλά χωρίς να καταβάλετε καμία προσπάθεια, μάλλον θα σας απογοητεύσω. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι υπάρχουν μυστικά, που επιταχύνουν το ρυθμό του μεταβολισμού, όμως μην περιμένετε και θαύματα. Πέρα από κάποιες διατροφικές επιλογές, που πράγματι ενεργοποιούν το μεταβολισμό, υπάρχουν και αρκετοί μύθοι για το μεταβολισμό. Ας δούμε λοιπόν μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους.
 
1. Το φαγητό πριν τον ύπνο προκαλεί αύξηση βάρους
Ο πρώτος μύθος για το μεταβολισμό είναι πως ό, τι τρώτε πριν από τον ύπνο μετατρέπεται αυτόματα σε σωματικό λίπος. Στην πραγματικότητα η συνολική πρόσληψη θερμίδων στη διάρκεια της ημέρας καθορίζει αν ένα τρόφιμο θα μετατραπεί σε λίπος. Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία πότε προσλαμβάνετε θερμίδες όσο το να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Η πρόσληψη θερμίδων σταδιακά μέσα στην ημέρα, θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός σταθερού επιπέδου ενέργειας. Το αν θα πάρετε λίπος σύμφωνα με τους ειδικούς δεν επηρεάζεται από το αν θα φάτε πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.
2. Τα συχνά γεύματα επιταχύνουν το μεταβολισμό
Ένας άλλος μύθος είναι ότι αν έχετε συχνά γεύματα, θα τονώσετε το μεταβολισμό σας. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε ακούσει ότι θα πρέπει να τρώτε έξι φορές την ημέρα για να έχετε πιο γρήγορο μεταβολισμό. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι κάθε φορά που τρώτε ένα γεύμα, αυξάνετε το μεταβολισμό σας. Η αύξηση αυτή εξαρτάται από το πόσο πλούσιο είναι το γεύμα σε υδατάνθρακες και λίπη.
3. Δίαιτα με χαμηλή κατανάλωση υδατανθράκων οδηγεί σε γρηγορότερη απώλεια λίπους
Αν ξεκινήσετε μία πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα, όπως η δίαιτα Atkins ή κετογενής δίαιτα, θα προκληθεί αυτό που αποκαλείται κέτωση, δηλαδή το σώμα θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο αντί για υδατάνθρακες τις κετόνες, κάτι που θεωρείται ότι επιταχύνει το μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα οι δίαιτες, που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της πείνας αλλά δεν επηρεάζουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν μάλιστα δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να προκληθεί μείωση του μεταβολικού ρυθμού, επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα.
4. Δεν είναι καλό να τρώτε υδατάνθρακες και λίπη μαζί
Αυτή η αντίληψη πηγάζει από το γεγονός ότι εφόσον οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, αν καταναλώνονται και λίπη την ίδια στιγμή μετατρέπονται σε σωματικό λίπος. Με τον ίδιο τρόπο δεδομένου ότι το σώμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει ως καύσιμο τα λίπη -απλά δεν είναι το προτιμότερο-, αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε λιπαρά, θα πρέπει να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες. Η αλήθεια είναι ότι ο οργανισμός ασχολείται περισσότερο με τη συνολική ενεργειακή ισορροπία. Αν φάτε ένα γεύμα και το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα, θα χρησιμοποιήσει όλα τα καύσιμα που είναι στη διάθεσή του - υδατάνθρακες ή λίπη. Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά πρώτο λόγο, αλλά εφόσον οι υδατάνθρακες δεν καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το λίπος. Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται όντως να αποφύγετε το συνδυασμό υδατανθράκων και λιπαρών είναι αμέσως πριν ή μετά την προπόνηση καθώς το λίπος θα επιβραδύνει την πέψη, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων από τα μυϊκά κύτταρα.
5. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται αυτόματα με την ηλικία
Ένας τελευταίος μύθος είναι ότι ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνετε, κατά κύριο λόγο γιατί χάνετε μυϊκή μάζα. Η αλήθεια είναι ότι αν συνεχίσετε να ασκείστε και να διατηρείστε σε φόρμα θα εμποδίσετε κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό.
Μπορεί να δείτε μία μικρή πτώση του μεταβολικού ρυθμού με την πάροδο του χρόνου, αλλά με το συνδυασμό άσκησης και σωστής διατροφής, θα είναι ελάχιστα αισθητή από την άποψη της αύξησης του βάρους.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More