Όσο πιο μορφωμένη τόσο πιο επιρρεπής στο ποτό

Όσο πιο υψηλό είναι το μορφωτικό επίπεδο μιας γυναίκας, τόσο περισσότερο επιρρεπής φαίνεται να είναι στο ποτό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες κάτοχοι πανεπιστημιακών πτυχίων τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ καθημερινά σε σχέση με τις λιγότερο μορφωμένες γυναίκες. 
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Social Science and Medicine", έγινε από ερευνητές της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), υπό την Francesca Borgonovi  και την Maria Huerta, σύμφωνα με τη βρετανική "Telegraph". 
Οι ερευνήτριες μελέτησαν τις περιπτώσεις άνω των δέκα χιλιάδων 39χρονων γυναικών, που είχαν όλες γεννηθεί την ίδια εβδομάδα του 1970. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο, έχουν περίπου διπλάσια πιθανότητα να πίνουν αλκοόλ κάθε μέρα και επίσης είναι πιο πιθανό να παραδεχτούν ότι έχουν πρόβλημα αλκοολισμού. Η έρευνα συμπέρανε ότι "οι καλύτερα μορφωμένες φαίνεται να είναι αυτές που αναπτύσσουν τις πιο προβληματικές συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ".
Οι ερευνήτριες θεωρούν ως πιθανές εξηγήσεις μια σειρά από λόγους όπως ότι αυτές οι γυναίκες εκτίθενται στην κατανάλωση αλκοόλ στα φοιτητικά χρόνια τους,  εργάζονται συχνότερα σε ανδροκρατούμενα και ανταγωνιστικά περιβάλλοντα όπου το αλκοόλ είναι συχνό φαινόμενο, έχουν πιο ενεργή κοινωνική ζωή και αργούν να κάνουν παιδιά, αναβάλλοντας τις ευθύνες τους ως μητέρες.
Είναι μάλιστα δυνατό να προβλέψει κανείς τη μελλοντική σχέση με το ποτό, από τους βαθμούς μιας κοπέλας ηλικίας 5-10 ετών! Οι γυναίκες που έπαιρναν υψηλούς βαθμούς στο δημοτικό, έχουν διπλάσια πιθανότητα να πίνουν καθημερινά, όταν πια ενηλικιωθούν.

9 comments:

Athina(Sugar Buzz) said...

Καλέ τι άρθρο είναι αυτό!!!!Με φρίκαρες...λές με τρία πτυχία να καταλήξω στους Ανώνυμους Αλκοολικούς??!!!
Φιλιά!
Αθηνά

cibus♥I said...

Welcome to the club Αθηνούλα! χιχι!=)
(ή μάλλον χικ...χικ!=P)

The Dark Chef said...

Και μένα για 'κει (Α.Α.) με βλέπω...

cibus♥I said...

Καλώς την!:)
Πληθαίνουμε σιγά σιγά:P

Ianos said...

Ωπα νατα νατα, θα βλεπω μορφωμενη γυναικα και θα τις κανω πρωτα αλκοτεστ και μετα θα συνεχιζουμε! :)

cibus♥I said...

=)& πολύ καλά θα κάνεις!=P

eleni said...

Κοίτα, τρία πτυχία έχω και εγώ και πίνω κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα... δεν το τραβάει το είναι μου... τι να πω καμιά φορά δεν με βρίσκουνε απόλυτα σύμφωνη πολλές μελέτες... αλλά πάλι...

cibus♥I said...

Η έρευνα αναφέρεται σε διπλάσια πιθανότητα με συγκεκριμένους παράγοντες καθορισμού αυτής. Προφανώς αν υπήρξε διαφοροποίηση, η πιθανότητα δεν είναι η ίδια.
Καλώς όρισες :)

Eleni said...

Κοίτα, διαβάζοντας πιο προσεκτικά το άρθρο, σίγουρα αυτό που αναφέρεις έχει και την μεγαλύτερη σημασία... πάντως (ίσως να φταίει η θετική σκέψη που απόκτησα από την σχολή μου) αν καθίσουμε όλοι μαζί, χωρίς να είμαστε από κάποιο ερευνητικό κέντρο που πληρωνόμαστε για να σκεφτούμε, λογικά μάλλον μπορούμε και εμείς να πούμε ότι... οι μορφωμένες γυναίκες βρίζουν περισσότερο από τις υπόλοιπες (βλέπε Πολιτικό Μηχανικό ε.. %$^#@& Γιώργο, που την πας την νταλίκα), οι μορφωμένες γυναίκες δεν παντρεύονται εύκολα, οι μορφωμένες γυναίκες τρώνε στο πόδι, οι μορφωμένες γυναίκες δεν ξέρουν στην πλειοψηφία τους να μαγειρέψουν... κοκ
Πάντως, επαναλαμβάνω ότι μπορεί να φταίει ο τρόπος σκέψης μου (και όχι το άρθρο) που ζητάω δεδομένα πράγματα σε οποιαδήποτε μελέτη ή έρευνα, εν αντιθέση με τον άντρα μου που είναι της θεωρητικής σχολής και τα δέχεται όλα... σκεφτείτε ότι πολλές φορές έχουμε την συζήτηση/διαμάχη αν θα έπρεπε ή όχι να υπάρχει η τάδε στατιστική μελέτη για εκείνο το θέμα κλπ...
φιλιά σε όλους..
ελένη

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More