Φαγητό κ.ά.<-> ύπνος

Sleep, Salvador Dali

Αρκετοί από μας δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε το βράδυ και πολλές φορές καταφεύγουμε σε διάφορα «κόλπα» για να τα καταφέρουμε. Ας δούμε τι πρέπει να αποφύγουμε για να έχουμε «καληνύχτα».

Άδειο στομάχι
Αποφύγετε να κοιμάστε με εντελώς άδειο στομάχι. Μην φάτε όμως πριν πέσετε για ύπνο. Αν πεινάτε και έχετε δυσκολία να κοιμηθείτε, πιείτε ένα ποτήρι ζεστό γάλα, μισή με μία ώρα πριν πέσετε στο κρεβάτι.
Πολύ γεμάτο στομάχι
Το πολύ φαγητό πριν τον ύπνο πρέπει επίσης να αποφεύγεται. Πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δυόμισι ώρες νωρίτερα, ώστε να μην επηρεαστεί η διαδικασία της πέψης σας. Ένα παραγεμισμένο στομάχι θα σας κάνει να νιώσετε άβολα, επηρεάζοντας την ποιότητα του ύπνου σας.
Καφεΐνη
Χρειάζεται να αποφεύγετε τροφές και ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, εκτός κι αν θέλετε να μείνετε ξύπνιοι! Ο καφές είναι καλύτερα να αποφεύγεται ακόμα και μερικές ώρες πριν από τον ύπνο. Δοκιμάστε να πιείτε λίγο χαμομήλι με τίλιο ή μολόχα για να χαλαρώσετε και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε.
Άβολες συνθήκες
Όταν π.χ. ο καιρός είναι ζεστός και αποπνικτικός, νιώθουμε άβολα. Κάντε ένα χλιαρό μπάνιο πριν τον ύπνο, για να χαλαρώσει και να δροσιστεί το σώμα σας. Έτσι ο ύπνος θα γίνει ευκολότερος.
Άτακτες ώρες ύπνου
Χρειάζεται να πηγαίνετε για ύπνο σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, ώστε το σώμα σας να συντονιστεί στην αίσθηση της υπνηλίας πριν τον ύπνο. 
Θόρυβοι
Αποφεύγετε κάθε είδους αποσπάσεις και θορύβους όπως ο ήχος της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, τηλεφώνου κλπ. Σας δυσκολεύουν να κοιμηθείτε.
Φώτα
Σβήστε τα φώτα. Αν δεν σας αρέσει το πλήρες σκοτάδι, αφήστε ένα πολύ χαμηλό φωτάκι στο δωμάτιο. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί να δέχεται το γεγονός ότι ο ύπνος είναι μία βραδινή κατάσταση. Άρα χρειαζόμαστε σκοτάδι για να κοιμηθούμε.
Νοητική ανησυχία
Προσπαθήστε να επιλύσετε τα προβλήματα και την εργασία σας, μέσα στην ημέρα ή πριν πέσετε στο κρεβάτι. Δεν θα έχετε καλό ύπνο αν συνεχίσετε να ανησυχείτε για διάφορα θέματα.
Stress
Κοιμηθείτε στην άνεση της κρεβατοκάμαράς σας. Αλλάζετε σεντόνια και τακτοποιείτε το κρεβάτι σας συχνά. Δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία για να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.
Υπερβολική προσπάθεια για ύπνο
Σταματήστε να προσπαθείτε υπερβολικά να κοιμηθείτε, αλλιώς δεν πρόκειται να κοιμηθείτε καθόλου. Ηρεμήστε και χαλαρώστε. Κλείστε τα μάτια και αρχίστε να παρακολουθείτε την αναπνοή σας, πως μεταβάλλεται το σώμα σας σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Ή σηκωθείτε από το κρεβάτι και ασχοληθείτε με κάτι (π.χ. blogging=) μέχρι να νυστάξετε.

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, είναι απαραίτητος για να διατηρούμε τη σωματική και πνευματική μας υγεία. Ας φροντίσουμε λοιπόν γι'αυτό. Καληνύχτα σας!=)

5 comments:

apinkdreamer said...

ποσο δικιο εχεις! μα ελα που οι μεταμεσονυχτιες λιγουρες ειναι ακατανικητες...

ΞΗΜΕΡΑΚΗΣ ΦΑΝΗΣ said...

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς
ακου τη συμβουλή μου
είναι απλή και εύκολη
θαρρώ η συμβουλή μου

Βάλε να πιείς δυο τρεις ρακές
λίγο να ζαλιστείς
ανάλαφρα και σίγουρα
μάλλον θα κοιμηθείς.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS said...

ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΠΕΡΝΑΩ ΝΑ ΠΩ ΜΙΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΑΣ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ:)))

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου, αλλά έχω μία ένσταση, λόγω πείρας...
Οταν δεν νυστάζετε μην καταφεύγετε στο blogging, διότι το μόνο σίγουρο είναι να μένετε ξάγρυπνοι και η νυχτερινή αυπνία σας θα διαιωνίζεται.... χιχιχιχιχι
Καλύτερα να μετράτε προβατάκια :Ρ
Καλή εβδομάδα :))

cibus♥I said...

@apinkdreamer, καλώς ήρθες στην παρέα μας=)Συμφωνώ! Γι'αυτό και πρέπει να κοιμόμαστε νωρίς.
@Φάνης, φοβερή η συμβουλή σου! χιχι, ψηφίζω ρακόμελο!=P
@JK, καλησπέρα & καλή εβδομάδα 2U2 =)
@Εύη, δεκτή η ένσταση & η δική μου πείρα το ίδιο λέει!=)
περισσότερο με διάθεση humour το έγραψα=P

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More