Χρόνια πολλά νεράκι!


Το νερό είναι η περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση που είναι απαραίτητη σε όλες τις γνωστές μορφές ζωής στον πλανήτη μας . Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν στο σώμα τους 60-70% νερό (κατά βάρος), ενώ φθάνει μέχρι και το 90% εκείνου των κυττάρων.  Το νερό μέχρι το 18ο αιώνα θεωρούνταν ως στοιχείο. Πρώτος ο πατέρας της νεότερης χημείας Lavoisier απέδειξε ότι είναι ένωση του υδρογόνου και του οξυγόνου. Από το 1992, η 22η Μαρτίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ως η παγκόσμια μέρα για το νερό.
To όνομα νερό προέρχεται από τη βυζαντινή φράση νεαρόν ύδωρ το οποίο σήμαινε τρεχούμενο νερό (που μόλις βγήκε από την πηγή), η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την αρχαία ελληνική (και την καθαρεύουσα) φράση νήρον ύδωρ για το νερό. Από το θέμα ύδωρ έχουν προκύψει πολλοί όροι, μεταξύ των οποίων και χημικοί, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, όπως ένυδρο άλας ή υδρογόνο (αυτό που γεννάει νερό).
Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της γης , της μαζικής κατανάλωσης , της κατάχρησης των φυσικών πόρων και της μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται . Για αυτό το λόγο , το νερό αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγαθό σε όλη την υφήλιο και αιτία για πολλές πολιτικές διενέξεις . Πολλοί έχουν προβλέψει ότι το καθαρό νερό θα γίνει το πετρέλαιο του μέλλοντος καθιστώντας τον Καναδά με τα πλεονάζοντα αποθέματα νερού την πιο πλούσια χώρα του πλανήτη . Σύμφωνα με την έρευνα της UNESCO που πραγματοποιήθηκε το 2003 για τα παγκόσμια αποθέματα νερού , στα επόμενα 20 χρόνια η ποσότητα του νερού που αναλογεί στον καθένα προβλέπεται να μειωθεί κατά 30% . Το 40% από τους ανθρώπους που ζουν στη γη δεν έχουν επαρκές νερό ακόμα και για υποτυπώδη υγιεινή . Το πόσιμο νερό - τώρα πολυτιμότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία λόγω της εντατικής χρησιμοποίησης του στη γεωργία , στη σύγχρονή βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας - χρειάζεται καλύτερη διαχείριση και λογική χρήση εάν δεν επιθυμούμε να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις στο μέλλον.

Τρόποι για την εξοικονόμηση νερού
Μέσα στο σπίτι:
Διατηρείτε τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση, ρυθμίστε κάθε διαρροή και επισκευάστε τις βρύσες, που τρέχουν.
Χρησιμοποιείστε το πλυντήριο των ρούχων, αλλά και των πιάτων, μόνο, όταν είναι γεμάτα, επιλέξτε το οικονομικό πρόγραμμα, εάν υπάρχει.
Τοποθετείστε ένα μπουκάλι με νερό ή ένα τούβλο στο καζανάκι της τουαλέτας για να μειώσετε την ποσότητα του νερού που θα χρησιμοποιείτε κάθε φορά.
Επιλέξτε συσκευές που εξοικονομούν νερό.
Μην αφήνετε τη βρύση συνεχώς ανοικτή, όταν πλένετε τα πιάτα ή τα δόντια σας.
Κάνετε ντους αντί για μπάνιο, έχετε, όμως, υπόψη σας ότι οι συσκευές του ντους, που κάνουν μασάζ μπορεί να δαπανούν περισσότερο νερό από το μπάνιο μέσα στη γεμάτη μπανιέρα.
Έξω από το σπίτι:
Μαζέψτε νερό της βροχής σε ένα βαρέλι ή μία δεξαμενή και χρησιμοποιήστε το στον κήπο.
Ποτίστε τον κήπο νωρίς το πρωί ή το απόγευμα, αφού έχει πέσει ο ήλιος, διαφορετικά πολύ μεγάλη ποσότητα χάνεται λόγω αυξημένης εξάτμισης.
Ένα λάστιχο ποτίσματος θα δαπανήσει περίπου 270 λίτρα κατά τη διάρκεια χρήσης 30 λεπτών. Θα δαπανήσετε λιγότερο νερό, αν χρησιμοποιήσετε ποτιστήρι ή σύστημα αυτομάτου ποτίσματος.
Χρησιμοποιήστε, αντί για λάστιχο, κουβά και σφουγγάρι για να πλύνετε το αυτοκίνητό σας.

Εκτός, όμως, από την ατομική ευθύνη καθενός, πολύ μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει η πολιτεία, για την οποία καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να εκπονήσει μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική διαχείρισης του νερού.

Η πολιτεία καλείται:
Να επισκευάσει τα δίκτυα διανομής των εταιρειών ύδρευσης, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι τεράστιες απώλειες νερού.
Να θεσπίσει κίνητρα, αλλά και να ενημερώσει τους αγρότες, ώστε να περιοριστεί η αλόγιστη κατασπατάληση του νερού από τις υδροβόρες γεωργικές καλλιέργειες.
Να πείσει (με κίνητρα, αντικίνητρα και ενημέρωση) τους αγρότες να περιορίσουν την χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, το μεγαλύτερο μέρος, των οποίων καταλήγει στους υδροφόρους ορίζοντες,
Να λάβει κάθε μέτρο, ώστε να μην ρυπαίνονται τα νερά (θαλάσσια, ποτάμια, υπόγεια ύδατα) από βιομηχανικά απόβλητα.
Να σταματήσει το μπάζωμα των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη δόμηση.


Πηγές: wikipedia.org, ekpizo.gr

2 comments:

Pansofix said...

εχουν δικιο οσοι λενε οτι ο τριτος παγκοσμιος πολεμος θα γινει για το νερο!!!

Athina(Sugar Buzz) said...

Μπράβο cibus για την ενημέρωση!
Εγώ χθες ήμουν σαν εθελόντρια σε μια εκδήλωση (Τεχνόπολις Γκάζι)για τα παιδιά λόγω Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπου τα βάζαμε να ζωγραφίζουν σχετικά με το νερό και μέσω της ζωγραφικής μαθαίνουν καλύτερα για την προστασία του πλανήτη!!
Φιλιά
Αθηνά

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More