Φώτα, ''φωτίτσα'' & ξεροτήγανα

''Φώτα ολόφωτα'', ''ξέφωτα'' και ''φωτόγεννα''
φωτίζεται ο κόσμος και αγιάζονται τα νερά!
Μετά την καθιερωμένη λειτουργία και τη ρίψη του σταυρού έρχεται και η ώρα του φαγητού. Η γιορτινή ατμόσφαιρα της μέρας επιβάλει και ανάλογο φαγητό στο μεσημεριανό τραπέζι με πιο συνηθισμένα το χοιρινό  γιαχνί ή το ψητό χοιρινό με πατάτες αλλά δε χάλασε κι ο κόσμος να επιλέξετε κάτι άλλο, που φυσικά θα το συνοδέψετε με ''φωτίτσα''! ΄Ενα από τα έθιμα των Θεοφανείων που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα είναι το ζύμωμα ψωμιού που γίνεται ανήμερα των Φώτων και ονομάζεται φωτίτσα. Αν πάλι είστε του γλυκού όπως κι εγώ, τότε βουρ για ξεροτήγανα!  Αγαπημένο γλύκισμα των Φώτων κι όχι μόνο! 


Α! αφού γευτείτε και τα ξεροτήγανα ως επιδόρπιο, πετάξτε και κανένα στη στέγη! Έτσι για το καλό, για να φύγουν οριστικά οι καλικάντζαροι! Ακούτε; 
Ώρα να φύγετε! Να πάτε αλλού!...
Μας άκουσαν!...

''Φεύγετε να φύγουμε

τί εφτασ' ο τουρλόπαπας

με την αγιαστούρα του.

Ο παπάς με αγιασμό,

χωριανοί με το θερμό.''

*Χρόνια πολλά και φωτεινά!*

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More