National Baklava Day...


...είναι σήμερα για τους Αμερικανούς! 
Εμείς βέβαια έχουμε την 38η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 
αλλά καθόλου δε μας χαλάει να δοκιμάσουμε το σιροπιαστό γλυκάκι και 
να γιορτάσουμε παρέα αφού πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά στη χώρα μας!



ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Υλικά

1 κιλό φύλλο κρούστας

1/2 κιλό αμύγδαλα χοντροαλεσμένα

1/2 κιλό καρύδια χοντροαλεσμένα

3 κουταλιές κανέλα

1 κουταλιά γαρύφαλλο

2 κούπες βούτυρο

ολόκληρα γαρύφαλλα


Σιρόπι

6 κούπες ζάχαρη

4 κούπες νερό

1/2 κιλό γλυκόζη ή μέλι

λίγη βανίλια (προαιρετικά) ή 2 φλούδες λεμόνι ή 2 κουταλιές κονιάκ ή μπράντι


Εκτέλεση
Σ' ένα μπολ, ανακατέψτε τα καρύδια, τ΄ αμύγδαλα, την κανέλλα και το γαρύφαλλο. Λιώστε τη μαργαρίνη και το βούτυρο μαζί. Βουτυρώστε ένα ταψί 35 εκ. και στρώστε 4 φύλλα, βουτυρώνοντάς τα. Πασπαλίστε λίγο από το μίγμα των καρυδιών. Συνεχίστε στρώνοντας δύο-δύο βουτυρωμένα φύλλα και πασπαλίζοντας με το μίγμα των καρυδιών, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Τελειώστε με 4 φύλλα, όπως αρχίσατε. Κόψτε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε ρομβοειδή, τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια και μπήξτε στο καθένα από ένα γαρύφαλλο στο κέντρο. Περιχύστε τον με το υπόλοιπο βούτυρο και ραντίστε τον με λίγο κρύο νερό. Σ' αυτό το στάδιο μπορείτε, αν θέλετε, να τον φυλάξετε στην κατάψυξη. Ψήστε τον στους 175 βαθμούς Κελσίου, 30'-40', να ροδίσει καλά. 
Στο μεταξύ, βάλτε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και βράστε τα 5'. Εάν χρησιμοποιήσετε κονιάκ, ρίξτε το στο σιρόπι, όταν το κατεβάσετε από τη φωτιά. Περιχύστε τον μπακλαβά με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο. Αφήστε τον να σταθεί, ώσπου να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς. Για να διατηρηθεί τραγανιστός, μην τον σκεπάσετε και μην τον βάλετε στο ψυγείο. Φτιάξτε τον μπακλαβά μόνο με καρύδια ή μόνο με αμύγδαλα, αν προτιμάτε. Διατηρείται μια εβδομάδα.


*Η χιλιοδοκιμασμένη  συνταγή είναι της Βέφας Αλεξιάδου!=)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More