Λιαστή ντομάτα Τουρκίας -> κρούσματα ηπατίτιδας Α

 Οι γαλλικές αρχές ενημέρωσαν για αυξημένα κρούσματα ηπατίτιδας Α στη χώρα τους, τα οποία πίστευαν ότι συνδέονταν με κατανάλωση σάντουιτς, στην παρασκευή των οποίων είχαν χρησιμοποιηθεί λιαστές ντομάτες  προέλευσης Τουρκίας. Συγκεκριμένα είχαν χρησιμοποιηθεί λιαστές τομάτες, με αριθμό παρτίδας 3204 οι οποίες είχαν εισαχθεί από την τουρκική εμπορική και παραγωγική επιχείρηση «ALONIA», με κωδικό CAD no1035860. 
Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων αρχών ελέγχου στα σύνορα  31 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εισάγει αποξηραμένες ντομάτες προέλευσης Τουρκίας και μόνο 2 από αυτές από την τουρκική επιχείρηση «ALONIA». Πραγματοποιήθηκαν άμεσα σχετικοί έλεγχοι και από τις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΦΕΤ και από Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και έχουν προβεί σε προληπτικές δεσμεύσεις των 62.000kg και έχουν παρθεί δείγματα. Μέχρι στιγμής όλα τα εργαστηριακά αποτελέσματα ήταν αρνητικά στην ανίχνευση του συγκεκριμένου ιού. Ειδικά όσον αφορά στα δείγματα που πάρθηκαν από τις ελληνικές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την «ALONIA», τα εργαστηριακά αποτελέσματα έχουν ολοκληρωθεί και ήταν όλα αρνητικά.
Οι αρμόδιες αρχές ελέγχου στα σύνορα έχουν προβεί σε προληπτικές δεσμεύσεις 25.130kg λιαστών ντοματών προέλευσης Τουρκίας στα σύνορα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα τόσο των εργαστηριακών δοκιμών όσο και των στατιστικών επιδημιολογικών δεδομένων για την Ελλάδα, δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας του καταναλωτικού κοινού. 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνεχίζει να μεριμνά για την προστασία των καταναλωτών και σε περίπτωση που απαιτηθεί θα υπάρξει άμεση ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Οι έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη και παράλληλα υφίσταται καθημερινή συνεργασία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και με άλλες αρχές. 

5 comments:

Pansofix said...

εχω ακουσει οτι δεν ειναι πολυ υγιεινη η καταναλωση λιαστη ντοματας αλλα ηπατιτιδα δεν το περιμενα!!!

ΑΧΤΙΔΑ said...

Όταν πήγα στη Τουρκία και έκανα με τον άνδρα μου τη σχετική βόλτα στη αγορά τροφίμων είδαμε είδη φρούτων τόσο μεταλαγμένα σε όψη που μείναμε κατάπληκτοι.Είδαμε ροδάκινα σε μια παράξενη μορφή ντομάτας.Κάποιος λοιπόν μας είπε εκεί οτι η Αμερική τους δίνει πειραματικά υβρίδεια φυτών για να δει τις εξελήξεις και τη κατανάλωση.

cibus♥I said...

Προσοχή στο τι καταναλώνουμε κορίτσια! Οι καιροί είναι πονηροί...
προσωπικά ανέκαθεν η λιαστή ντομάτα δε με δελέαζε να τη γευτώ κι όταν το έκανα δε μου άρεσε καθόλου, προτιμώ τη φρέσκια.

ΕΥΗ ΚΟΥΚ said...

H αλήθεια είναι πως όταν παίρνουμε συσκευασμένα τρόφιμα, ποτέ δεν ξέρουμε τι τρωμε και κατά πόσο είναι αληθής η χώρα προέλευσης... Ασε που τώρα πια όλα γράφουν Ε.Ε.
Καλό Σ/Κ :))

The Dark Chef said...

Καλημέρα! Πέρνα μια βόλτα από την "σκοτεινή" κουζίνα μου! Φιλιά!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More