Δυνατός καφές -> δυνατή καρδιά;

Μια νέα αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του ιατρικού oργανισμού Kaiser Permanente στην California σε 130.054 άτομα, έδειξε ότι ο δυνατός καφές προστατεύει την καρδιά από  αρρυθμίες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο περισσότερες κούπες καφέ κατανάλωνε ένα άτομο, τόσο το καλύτερο.
Ειδικότερα η κατανάλωση τεσσάρων ή και περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως φάνηκε να συνδέεται με 18% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας καρδιακών αρρυθμιών τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, είτε κάπνιζαν είτε όχι. Τα άτομα που κατανάλωναν από ένα ως και τρία φλιτζάνια καφέ εμφάνιζαν μειωμένο κατά 7% κίνδυνο να νοσηλευθούν για ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού συγκριτικά με εκείνα που δεν κατανάλωναν καθόλου καφέ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας δρ Arthur Klatsky η μέτρια κατανάλωση καφέ είναι πιθανό να βοηθά την καρδιά εμποδίζοντας τη δράση της αδενοσίνης, ενός χημικού που προκαλεί αρρυθμίες. Παράλληλα η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί και από το γενικότερο   profile των ανθρώπων που πίνουν αρκετό καφέ και οι οποίοι πιθανώς γυμνάζονται περισσότερο ή ακολουθούν σωστή διατροφή.
'Οπως ανέφερε ο δρ Klatsky, τα νέα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές προστατεύει την καρδιά από τις ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού αλλά ότι υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της προστασίας της καρδιάς. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι τα ευρήματα μαρτυρούν ότι όσοι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα καρδιακών αρρυθμιών ή εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισής τους δεν χρειάζεται να απέχουν από τον καφέ. Τα στοιχεία διασφαλίζουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ με μέτρο δεν πρέπει να ανησυχούν ότι η αγαπημένη τους συνήθεια θα τους προκαλέσει κάποιο μεγάλο πρόβλημα στον καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, τόνισε ο δρ Klatsky. 


Πηγή: dor.kaiser.org

1 comments:

Pansofix said...

τον λατρευω τον καφε δεν μπορω χωρις το λιγοτερο δυο καφεδες την ημερα...κανει πολυ καλο και εχει και αντιοξειδωτικα!!!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More