«Ύποπτοι» χυμοί

Στα ράφια καταστημάτων στην Ελλάδα εντοπίστηκαν φυσικοί χυμοί φρούτων με υψηλά ποσοστά αντιμονίου, μια ουσίας που είναι ύποπτη για καρκινογενέσεις. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ουσία βρίσκεται μάλλον στις συσκευασίες και από κει περνάει και στους χυμούς.
Σύμφωνα με την έρευνα των πανεπιστημίων της Κοπεγχάγης και της Κρήτης 8 δείγματα χυμών βύσσινου, μαύρου φραγκοστάφυλου περιείχαν ποσότητα αντιμονίου μεγαλύτερη από το κανονικό, ενώ 16 δείγματα τα οποία βρίσκονταν σε γυάλινες συσκευασίες περιείχαν πολύ μεγάλη ποσότητα, επικίνδυνη για τον άνθρωπο. 
Το αντιμόνιο είναι μια ουσία που έχει τη «δύναμη» να περνά στο χυμό από την φιάλη όπως το άρωμα του τσαγιού περνά στο νερό από το σακουλάκι με το τσάι. Οι ειδικοί ταξινομούν το τριοξείδιο αντιμονίου στις καρκινογόνες ουσίες. Σύμφωνα με το χημικό, καθηγητή Μ. Χάλαρη, από τη χρόνια έκθεση σε αυτή την ουσία μπορεί να προκύψουν ανωμαλίες στο ήπαρ και στο νευρικό σύστημα. Ο καθηγητής συμπληρώνει ότι από μερικές μελέτες που έχουν γίνει σε ζώα δείχνουν ότι η εισπνοή του τριοξειδίου αντιμονίου μπορεί να θέσει έναν αυξανόμενο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων. Το αντιμόνιο και οι ενώσεις του εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή, με την κατάποση αλλά και με την δερματική επαφή. Επικίνδυνη ποσότητα αντιμονίου εντοπίστηκε και σε συμπυκνωμένους χυμούς μια συγκεκριμένης εταιρίας. Οι επιστήμονες δεν ανακοίνωσαν τα ονόματα των εταιριών, ενημέρωσαν ωστόσο τις αρχές Ελλάδας, Σκοτίας και Δανίας όπου πωλούνται ή παρασκευάζονται οι χυμοί.

Πηγές: pakoe.gr, newsit.gr

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More