Κρασί+μπύρα & οστική πυκνότητα

Ένα ποτήρι κρασί ή ένα μπουκάλι μπίρα τη μέρα μπορούν να δυναμώσουν τα οστά των ανδρών και των γυναικών, όμως η κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, αδυνατίζοντας τα κόκαλα, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "American Journal of Clinical Nutrition" (Aμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής) έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, υπό τη διευθύντρια του προγράμματος επιδημιολογίας Catherine Tucker, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία Live Science.

Όπως διαπιστώθηκε, η τακτική, αλλά με μέτρο, κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με αύξηση της πυκνότητας των οστών του σώματος. Η θετική επίδραση αφορά κυρίως τη μπίρα για τους άνδρες και το κρασί για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το πυρίτιο που υπάρχει στη μπίρα, συνεισφέρει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας στους άνδρες, οι οποίοι είναι οι κατ' εξοχήν καταναλωτές μπίρας. Είναι λιγότερο σαφές πού οφείλεται η θετική επίδραση του κρασιού (το οποίο πίνουν κυρίως οι γυναίκες) στα κόκαλα.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει τα οστά, ενώ παράλληλα επισημαίνει ότι ασφαλώς δεν θα πρέπει κάποιος/α να εξαρτάται μόνο από τη μπίρα ή το κρασί για να διατηρήσει ή να αυξήσει την πυκνότητα και αντοχή των οστών του/της. Το 2006, η ίδια επιστημονική ομάδα, υπό την Tucker, σε άλλη έρευνα, είχε διαπιστώσει ότι τα ανθρακούχα ποτά τύπου "cola" προκαλούν μείωση της οστικής πυκνότητας στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 comments:

IonnKorr said...

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Δεν τις είχα υπ'όψη μου.

Αλεξάνδρα said...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά!!!
Καλό απόγευμα.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More