Δίαιτα: μύθοι & πραγματικότητα


  
Πέρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ξεκινώντας μια δίαιτα  cibusάκια μου,  υπάρχει και η  σχετική «μυθολογία» να βουίζει στα αυτιά μας! Όταν έρθει λοιπόν η εκείνη η μέρα, να έχετε υπόψη σας τα παρακάτω...

Το βραδινό γεύμα παχαίνει
Το βραδινό γεύμα δεν παχαίνει! Το βραδινό γεύμα δε «μένει» στον οργανισμό μας και γίνεται λίπος ενώ κοιμόμαστε. Πόση περισσότερη κίνηση κάνει ένας άνθρωπος όταν πάει στη δουλειά του, τρώει πρωινό και κάθεται τουλάχιστον 8 ώρες σε μια καρέκλα και τρώει και ενδιάμεσα και το μεσημεριανό του; Αυτό γιατί δε γίνεται λίπος; Το αν θα παχύνει κάποιος ή όχι εξαρτάται από τις συνολικές θερμίδες που έχει προσλάβει σε ένα 24ώρο και τις συνολικές θερμίδες που έχει καταναλώσει. Αν οι θερμίδες που παίρνει είναι λιγότερες από αυτές που καίει, θα αδυνατίσει!

Το νερό βοηθάει στην απώλεια βάρους
Το νερό δε βοηθάει ούτε στην απώλεια βάρους ούτε στη διάλυση του λίπους του οργανισμού. Οι περισσότερες δίαιτες θέτουν ως υποχρεωτική την πρόσληψη 2 λίτρων νερού την ημέρα για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, αν κάποιος πίνει 8 ποτήρια νερό την ημέρα σίγουρα θα αντικαταστήσει άλλα υγρά τα οποία έπινε πριν ξεκινήσει τη δίαιτα, όπως χυμούς, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κτλ, τα οποία έχουν περισσότερες θερμίδες από τις μηδενικές του νερού. Δεύτερον, η αυξημένη πρόσληψη νερού, ειδικά πριν το φαγητό, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ποσότητας της τροφής που καταναλώνει κάποιος. Καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται 6-8 ποτήρια υγρών και όχι νερού. Με τον όρο υγρά εννοούμε τόσο το νερό όσο και τους χυμούς, το γάλα, τα ροφήματα, το νερό των φρούτων και λαχανικών κ.ά.

Η άσκηση πρέπει να πραγματοποιείται μετά την απώλεια των κιλών και όχι κατά τη διάρκεια της δίαιτας
Όταν ένα άτομο αποφασίζει να χάσει κάποια κιλά, βασικός σύμμαχός του σε αυτή τη διαδικασία είναι η φυσική δραστηριότητα. Η μείωση του φαγητού έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνει ένα άτομο και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συνολικής ενέργειας που δαπανάει. Επίσης, η άσκηση αυξάνει το βασικό μεταβολισμό. Δηλαδή, ένα άτομο που αθλείται «καίει» περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας από ένα άλλο άτομο το οποίο έχει καθιστική ζωή. Επίσης, η άσκηση κατά τη διάρκεια της απώλειας των κιλών βοηθάει στη μικρότερη απώλεια μυϊκού ιστού και τη μεγαλύτερη απώλεια λιπώδους ιστού.

Δεν τρώω πρωινό για να μην αυξήσω αδίκως τις θερμίδες που προσλαμβάνω
Αν εξαιρέσουμε τα οφέλη του πρωινού για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, η παράλειψή του συνήθως οδηγεί σε αυξημένο σωματικό βάρος. Τόσο η παράλειψη του πρωινού όσο και οποιουδήποτε άλλου γεύματος έχει ως αποτέλεσμα τη μη ισορροπημένη λειτουργία του συστήματος γλυκόζης - ινσουλίνης και την δημιουργία έντονου αισθήματος πείνας και συνεπώς την υπερφαγία.

Τρόφιμα light
Τα τρόφιμα που φέρουν την επιγραφή light δε σημαίνει πως δεν έχουν θερμίδες. Τόσο τα light τρόφιμα όσο και τα τρόφιμα με μειωμένα λιπαρά έχουν θερμίδες, απλά οι θερμίδες αυτές είναι λιγότερες από εκείνες του αντίστοιχου τροφίμου στην πλήρη του μορφή. Συνεπώς, η αυξημένη κατανάλωσή τους, όπως συνήθως συμβαίνει, οδηγεί σε μη επιθυμητά αποτελέσματα.

Μια δίαιτα αποτελείται από ανάλατα και άνοστα τρόφιμα
Η νοοτροπία του κάνω δίαιτα άρα τα τρόφιμα που μου αρέσουν δεν έχουν θέση σε μια τέτοια δίαιτα, είναι λαθεμένη. Επίσης, όσο πιο άνοστο είναι ένα φαγητό δεν είναι και εξίσου λιγότερο παχυντικό. Για παράδειγμα, το αλάτι έχει 0 θερμίδες. Συνεπώς, είτε τρώτε το φαγητό σας ανάλατο είτε αλμυρό η επίδραση στο σωματικό σας βάρος θα είναι η ίδια. Το αν η αυξημένη κατανάλωση αλατιού επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού είναι ένα άλλο θέμα.

Ρύζι vs ζυμαρικών
Τα ζυμαρικά και το ρύζι έχουν τις ίδιες θερμίδες. Ανήκουν και τα δύο στην ίδια ομάδα τροφίμων και περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη. Συνεπώς, αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, με την ίδια άνεση που τρώτε ρύζι μπορείτε να τρώτε και ζυμαρικά.

Το grapefruit διαλύει τα λίπη
Τόσο το grapefruit, όσο και άλλα όξινα τρόφιμα δε διαλύουν το λίπος. Αν τα τρόφιμα αυτά είχαν λιποδιαλυτικές ιδιότητες το αποτέλεσμα θα ήταν οδυνηρό για τον οργανισμό μας γιατί δε θα διέλυαν μόνο τα αποθηκευμένα λίπη άλλα και τα υπόλοιπα όργανα και ιστούς που αποτελούνται από λίπος.

Το λευκό ψωμί έχει περισσότερες θερμίδες από το μαύρο και παχαίνει
Το λευκό και το μαύρο ψωμί έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες. Ούτε το λευκό αλλά ούτε και το μαύρο ψωμί δεν παχαίνουν περισσότερο από άλλα τρόφιμα που περιέχουν τις ίδιες θερμίδες. Για παράδειγμα, 1 φέτα λευκό ψωμί, 1 φέτα μαύρο ψωμί, 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο, 15 γρ σοκολάτας, 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, και άλλα πολλά τρόφιμα έχουν απλώς 80 θερμίδες

Πηγή: nutridiet.gr

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More