ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ!


Αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι ευκαιρίες ανοίγονται ακόμα και στις πιο μικρές περιοχές της Ελλάδας, ο κ. Δημήτρης Πετρίδενας αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση ανερχόμενου αυτοδημιούργητου επιχειρηματία, που πολύ γρήγορα κατάφερε να δημιουργήσει όχι μόνο τουριστικές επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας, αλλά και ένα πολλά υποσχόμενο εργαστήριο παραγωγής αρτοπαρασκευσμάτων, οδηγώντας σε νέους διεθνείς πλέον δρόμους την Αστυπάλαια και τα τοπικά προϊόντα της.

Το εστιατόριο των ενοικιαζόμενων δωματίων του ήταν το πρώτο που προσέφερε πρωινό με προϊόντα τοπικής παραγωγής. Καινοτομία του ήταν, επίσης και το ότι προσέφερε στους πελάτες του ως δώρο ένα μικρό σακουλάκι με χειροποίητα κουλουράκια, παξιμάδια και άλλα ιδιαίτερα αρτοπαρασκευάσματα με αρωματικά βότανα, τα οποία έφτιαχνε και συσκεύαζε στο εστιατόριό του. Αφού πέρασαν αρκετά χρόνια, θεώρησε ότι πρέπει να δώσει τη δική του απάντηση στα όσα επί σειρά ετών τον προβλημάτιζαν όταν άκουγε τους επισκέπτες του νησιού είτε να αναζητούν ξενοδοχειακές υποδομές πολυτελείας που δεν υπήρχαν είτε να θέλουν να γευθούν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, για τα οποία λάμβαναν από τους ντόπιους την απάντηση: «τα φτιάχνουμε σπίτια μας». Ο στόχος ήταν ξεκάθαρος για τον κ. Πετρίδενα. Κινήθηκε άμεσα και μέσω αναπτυξιακού νόμου, το 2007, έκανε το πρώτο του μεγάλο βήμα, βάζοντας μπροστά το φιλόδοξο σχέδιο να φτιάξει ένα ξενοδοχείο υπερπολυτελείας, που έλειπε από την Αστυπάλαια, καθώς και ένα εργαστήριο παραγωγής τοπικών προϊόντων, που θα «έβγαζε» την παράδοση από τα σπίτια και θα την προσέφερε στους επισκέπτες.

Το 2009 το «Πυλαία» μια ξενοδοχειακή μονάδα πολλών αστέρων, μπήκε σε λειτουργία, προσδίδοντας άλλον «αέρα» στις τοπικές τουριστικές υποδομές, ενώ και το εργαστήριο αρτοπαρασκευασμάτων, εφοδιασμένο με πιστοποιητικά υψηλών προδιαγραφών, άρχισε να παράγει τοπικά προϊόντα Αστυπάλαιας με την επωνυμία «Ηλιάνα», που είναι και το όνομα της μίας από τις δύο κόρες του. Η λειτουργία της βιοτεχνίας τοπικών αρτοπαρασκευασμάτων περιορίστηκε αρχικώς στα στενά όρια του νησιού, καθώς τα προϊόντα που παρήγαγε πωλούνταν μόνο στην τοπική αγορά. Ο Δημήτρης, όμως, βλέποντας την αποδοχή που είχαν από τους τουρίστες, σχεδόν από την πρώτη στιγμή διέγνωσε ότι οι προοπτικές είναι μεγάλες, όπως και αποδείχθηκε.

Με πολύ γοργά βήματα το εργαστήριο άρχισε να αναπτύσσεται και ο κ. Πετρίδενας αποφάσισε να κάνει τα προϊόντα του γνωστά εκτός νησιού και εκτός Ελλάδος. Έγιναν οι επαφές, αναζητήθηκαν συνεργάτες και στήθηκαν οι συμφωνίες σχεδόν αβίαστα, καθώς τα προϊόντα έχουν μια «μοναδικότητα αναγνωρίσιμη» αναφέρουν όσοι σήμερα τα προωθούν. Σύντομα τα αρτοπαρασκευάσματα Αστυπάλαιας «Ηλιάνα», που αντιπροσωπεύουν μια τοπική γαστρονομική κουλτούρα, βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα καταστήματα ντελικατέσεν της χώρας, σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ, ενώ άμεσα πρόκειται να τοποθετηθούν και στα ράφια των μεγάλων αλυσίδων του λιανεμπορίου. Ταυτόχρονα, όμως τα «Ηλιάνα» κατακτούν και ξένες αγορές. Ήδη βρίσκονται στην Ιταλία, έχουν κλείσει συμφωνίες για την Κύπρο και τη Σουηδία και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για Αυστρία και Γερμανία. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά το εργαστήριο του μικρού νησιού με τους μόλις 1.400 κατοίκους σήμερα παράγει 12.000 συσκευασίες με τα τοπικά αρτοπαρασκευάσματα την εβδομάδα. Ωστόσο, οι νέες ανάγκες ζήτησης απαιτούν την παραγωγή 30.000 συσκευασιών την εβδομάδα και νέες επενδύσεις. Όραμα του κ. Πετρίδενα είναι τα κιτρινοκούλουρα, τα γαλακτοκούλουρα, το γλυκό παξιμάδι και τα δύο παραδοσιακά (με θυμάρι ή με ρίγανη) που παράγει σήμερα να εμπλουτιστούν και με άλλα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού και να κάνουν γνωστή την Αστυπάλαια σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες του κόσμου.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More