ΣΑΜΑΛΙ


Υλικά
750 γρ. γιαούρτι πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 κούπες ζάχαρη
1 κ.σ. σόδα σκόνη
1 κούπα νερό
βούτυρο για επάλειψη

Για το σιρόπι:
4 κούπες νερό
1 κιλό ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Σε ένα bowl ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη ζάχαρη προσθέτοντας την αραιωμένη σόδα στη 1 κούπα νερό. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο για να μη σβολιάσει, ανακατεύοντας καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί (διαμέτρου 35εκ) και ψήνουμε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει για 30-40λ περίπου. Όταν βγει το γλυκό το χαράσσουμε σε κομμάτια μ'ένα μαχαίρι.
Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού με το ξύσμα, βράζοντας τα για 10-15λ. Με το ζεστό σιρόπι περιχύνουμε το χλιαρό γλυκό που μπορούμε να σερβίρουμε με παγωτό.

Σημ.: Η συνταγή είναι δωράκι της κ. Ελένης που έτυχε να είναι ανάμεσα στους απογραφόμενους του τμήματος μου και που με κέρασε το συγκεκριμένο γλυκάκι, που δεν είχα ξαναδοκιμάσει ούτε φτιάξει,  με το super cocoa ρόφημα της ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκεια της Απογραφής! Την ευχαριστώ για πολλοστή φορά και μέσω του blog!=)

4 comments:

Pansofix said...

Με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι αυτό το γλυκό απογειώνεται!!!

cibus♥I said...

Ακριβώς!!!=Ρ Αξεπέραστος συνδυασμός!

paraxeno pirouni said...

Από τα πιο εύκολα σιροπιαστά γλυκά!
Με παγωτό καϊμάκι για συνοδευτικό, ταιριάζει να το αρωματίσουμε με λίγη μαστίχα σκόνη, τέλειο! :)

cibus♥I said...

Πανεύκολο DC όντως! Ναι μπορούμε να βάλουμε ξύσμα μόνο από ένα πορτοκάλι και να προσθέσουμε μαστίχα, ωραία ιδέα! Next time, thanks!=)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More