ΜΑΝΙΤΑΡΟΓΙΟΡΤΗ!



Για 8η χρονιά μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα και από άλλες χώρες, θα συγκεντρωθούν στα Γρεβενά, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν νέες μανιταρογεύσεις, να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, την τοπική κουζίνα και να απολαύσουν την ντόπια φιλοξενία, τα δάση, τις φυσικές ομορφιές της Πίνδου και τα πανέμορφα πέτρινα μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η γιορτή για 2η χρονιά θα γίνει στις κατασκηνώσεις "Κουρούνας", στους Φιλιππαίους Γρεβενών, 19-22 Αυγούστου. Πρόκειται για το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας και αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με μοναδικό χρώμα. Χορηγός της Γιορτής είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών ενώ το κόστος της προβολής της Γιορτής καλύπτεται από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το μεγαλύτερο ωστόσο κομμάτι του προϋπολογισμού θα καλυφθεί -για πρώτη φορά- με κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης υπέρ του Συλλόγου. Η Γιορτή σχεδιάζεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και υλοποιείται κυρίως με την εθελοντική προσφορά εργασίας και υπηρεσιών από τους μανιταρόφιλους, τα μέλη άλλων τοπικών συλλόγων και από τους ντόπιους πολίτες της φιλοξενούσας κοινότητας Φιλιππαίων.

Στο χώρο της Γιορτής λειτουργούν μανιταροταβέρνες, αναψυκτήριο-τσιπουράδικο, καφενείο, παιδότοπος, εργαστήρι μυκητογνωσίας, παζάρι τοπικών προϊόντων με έμφαση στα μανιταροπροϊόντα, τα έργα τέχνης με θέμα το μανιτάρι και τα προϊόντα μικροτεχνίας με θέμα το μανιτάρι, έκθεση φωτογραφίας και το περίπτερο των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των μανιταρόφιλων Ελλάδας και Κύπρου. Φέτος, η γιορτή είναι αφιερωμένη στα παλαιοντολογικά ευρήματα των Γρεβενών. Για το λόγο αυτό κεντρική θέση έχει η διάλεξη της Ευαγγελίας Τσουκαλά με τίτλο: «Ο τελευταίος παράδεισος, η παλαιοντολογία στα Γρεβενά». Για πρώτη φορά θα εκτεθούν στο χώρο της γιορτής τα ξύλινα, φυσικά γλυπτά του μανιταρόφιλου Θόδωρου Καραγιάννη και θα φιλοξενηθεί στο πλαίσιο της γιορτής η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γεμίζουν ευχάριστα τη μέρα τους στον παιδότοπο, παίζοντας και δημιουργώντας με χρώματα, πινέλα, πηλό, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια, να πάρουν μέρος στα δρώμενα και στις δραστηριότητες της παιδαγωγικής ομάδας και να διασκεδάσουν στο τραμπολίνο ή στην αυτοσχέδια πισίνα του Γιάννη του Θεσμοφόριου. 

Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές θα μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής (δάση, ποτάμια, γεφύρια, καταρράκτες), να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο "Καστρί", να κάνουν αναρρίχηση, τοξοβολία ή ποδήλατο βουνού, να πάρουν μέρος στην αναζήτηση και συλλογή μανιταριών στα κοντινά δάση, να παρακολουθήσουν επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από τρουφοσυλλέκτες με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους, να παρακολουθήσουν σεμινάρια μανιταρογνωσίας, παλαιοντολογίας, αρχαιολογίας, γεωλογίας και περιβαλλοντολογίας, να πάρουν μέρος σε συζητήσεις μανιταρογνωσίας, να δουν τα μικροσκοπικά χαρακτηριστικά των μανιταριών μέσα από το μικροσκόπιο στο εργαστήρι μυκητογνωσίας, να αγοράσουν τοπικά προϊόντα ή να δοκιμάσουν μοναδικές μανιταρογεύσεις στο περίπτερο του Συλλόγου και στις μανιταροταβέρνες και να παρακολουθήσουν τα απογευματινά μουσικά δρώμενα και τις βραδινές συναυλίες.

Κάθε βράδυ, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν το χώρο των κατασκηνώσεων και να συμμετάσχουν στα δρώμενα, σε ένα παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον, κάτω από μαυρόπευκα, σε υψόμετρο 1400 μ, που, σύμφωνα με μελέτες ειδικών επιστημόνων, διαθέτει ένα από τα καλύτερα μικροκλίματα στον πλανήτη! Μετά το τέλος των συναυλιών, οι κατασκηνωτές, και όσοι από τους επισκέπτες αντέχουν, παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν παραδοσιακούς ρυθμούς και δρόμους γύρω απ’ τη φωτιά που ανάβει στο κέντρο της εκδήλωσης. Πρόκειται για μια «ολονυκτία» που εξελίσσεται κάτω από τα αστέρια και κάνει όλους τους μανιταρόφιλους να νιώθουν μέλη μιας μεγάλης παρέας που συμμετέχουν σε αναπαράσταση αρχαίου δράματος.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More