Ο μπακαλιάρος, ο τόνος, ο ξιφίας, η γλώσσα, το κοκκινόψαρο, ο σολομός, ο γαλέος, αλλά και οι γαρίδες, συμπεριλαμβάνονται στην κόκκινη λίστα της Greenpeace. Εκτός από τα συγκεκριμένα, έχουν μειωθεί γενικά τα ιχθυαποθέματα των ψαριών που έχουν εμπορική αξία, που αλιεύονται εντατικά και συχνά με μεθόδους που καταστρέφουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης του πληθυσμού των ψαριών. Τα 3/4 των ιχθυαποθεμάτων διεθνώς, όπως σημειώνει η Greenpeace, είναι υπεραλιευμένα και απειλούνται άμεσα, βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. Συγκεκριμένα, στη Μεσόγειο φαίνεται να απειλούνται με εξαφάνιση ποσοστό 65% - 79% των ψαριών που αλιεύονται. Ειδικά για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο το ποσοστό των ψαριών που κινδυνεύουν φτάνει το 20%, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε.
Ολόκληρες περιοχές, στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, «φτωχαίνουν». Ο γαύρος, το ψάρι που αλιεύεται περισσότερο στη χώρα μας δεν συναντάται παρά μόνο σε μικρά μεγέθη. Σε Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Ευβοϊκό και Παγασητικό κόλπο οι γαύροι δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν. Ο γαλέος έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Ο ξιφίας δεν προλαβαίνει να φτάσει στο κανονικό του μέγεθος, λόγω υπεραλίευσης. H συναγρίδα, το μελανούρι, ο σαργός το ίδιο.
Η κατάσταση μπορεί φυσικά να αλλάξει αν εμείς, οι καταναλωτές, μάθουμε επιτέλους να κάνουμε σωστές αγορές, αποφεύγοντας τα ψάρια που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (δείτε σχετικά ενδιαφέροντα άρθρα εδώ κι εδώ). Βέβαια για να ξέρουμε τι αγοράζουμε, πρέπει τα supermarkets και τα ιχθυοπωλεία γενικότερα να μπορούν να μας εγγυηθούν ότι τα ψάρια που προσφέρουν δεν απειλούνται με εξαφάνιση, ούτε έχουν αλιευθεί με καταστροφικές μεθόδους αλιείας.
3 comments:
Δυστυχώς η υπεραλίευση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στο οποίο όμως λίγη προσοχή έχει δοθεί. Υπάρχουν βέβαια τεράστια συμφέροντα πίσω από αυτήν την "υποβάθμιση" του θέματος.
Συμφωνώ απόλυτα!
Εγώ δεν τρώω ψάρια αρα δεν συμμετέχω σε όλο αυτό...Να και κατι κάλο που βγαίνει από αυτό!χεχε!!!Καλό απόγευμα!Φιλιά!!!
Post a Comment