ΣΙΡΟΠΙ ΓΛΥΚΟΖΗΣ - ΦΡΟΥΚΤΟΖΗΣ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι δύσκολο να αντισταθούμε σε ένα πακέτο μπισκότα και να νιώθουμε ευτυχείς μόνο αν φάμε ολόκληρο το πακέτο; 
Ε, λοιπόν, δεν φταίει μόνο η έλλειψη θέλησης, αλλά και ένα είδος σακχάρου που περιέχεται σε προϊόντα όπως τα μπισκότα, το παγωτό, τα αναψυκτικά, ακόμη και στα δημητριακά.
Ο λόγος για το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά σιρόπι καλαμποκιού, ειδικά επεξεργασμένο με κάποια ένζυμα ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη που περιέχει σε φρουκτόζη. Η χρήση του σιροπιού εμφανίζει συνεχή αύξηση στη βιομηχανία τροφίμων καθώς είναι φθηνότερο, βοηθά στο να διατηρείται η υγρασία των τροφίμων και έτσι να επιμηκύνεται η διάρκεια ζωής τους, ενώ δίνει πιο μαλακή υφή τόσο στις μπάρες δημητριακών όσο και στα μπισκότα. Το συγκεκριμένο συστατικό αναγράφεται συνήθως στις συσκευασίες τροφίμων ως σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης ή ως σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, το σιρόπι γλυκόζης-φρουκτόζης φαίνεται ότι ξεγελά τον εγκέφαλο ώστε να πιστεύει ότι το άτομο χρειάζεται περισσότερη τροφή. Παράλληλα το συγκεκριμένο συστατικό πολλών τροφίμων προκαλεί την ανάπτυξη λιποκυττάρων γύρω από την καρδιά, το ήπαρ και άλλα ζωτικά όργανα, και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιοπάθειες. Για τον λόγο αυτόν έχει ονομαστεί το τελευταίο διάστημα «γλυκό του Διαβόλου» στις ΗΠΑ, όπου γίνονται προσπάθειες μείωσης της χρήσης του από κάποιους παρασκευαστές τροφίμων.
'Οπως εξηγεί ο δρ Carel Le Roux, ειδικός στην Ιατρική του Μεταβολισμού στο Ιmperial College του Λονδίνου, η φρουκτόζη είναι υπαίτια για την τεχνητή αύξηση της όρεξης. «Όταν τρώμε ζάχαρη, το σώμα μας εκλύει ινσουλίνη η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι έχουμε φάει αρκετά. Ωστόσο η φρουκτόζη δεν προκαλεί τόσο μεγάλη απόκριση της ινσουλίνης όσο η κανονική ζάχαρη, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μη λαμβάνει το μήνυμα του κορεσμού». 
Τι σημαίνουν λοιπόν αυτά τα ευρήματα; Ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε ούτε φρούτα; Η κατανάλωση φρούτων με μέτρο είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αλλά μην τρώτε και ένα bowl σταφύλια τη φορά, προειδοποιεί ο δρ Le Roux.

2 comments:

Evie said...

Πολύ ωραίο το άρθρο που έγραψες, μακάρι να το διαβάσουν πολλοί.
Φυσικά θα διαβαστεί με πολλές αμφιβολίες και γι αυτό δεν αδικώ κανέναν διότι έτσι είμαστε πλασμένοι.
Παρατήρησα ότι όταν έγραψα το άρθρο μετά την πρωτοχρονιά περί δίαιτας αποχώρησαν μερικά μέλη (Followers). Θέλω να σας επιβεβαιώσω ότι η πληροφορία είναι ακριβής όσο για τα σταφύλια θα πρέπει να προστεθούν κι άλλα πολλά φρούτα π.χ.καρπούζι,ντομάτα,σύκα κτλ. Καλό Πάσχα κ χαρούμενο

cibus♥I said...

Καλώς την!
Σ'ευχαριστώ για τις ευχές κι ανταποδίδω=)
Το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail και είναι πραγματικά μια ανακουφιστική, εν μέρει, εξήγηση της λαιμαργίας μας!
Παν μέτρον άριστον εννοεί ο δρ Le Roux. Τα σταφύλια είναι ένα μόνο παράδειγμα, όπως επεσήμανες κι εσύ:)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More