1. Samos Anthemis 2002, ΕΟΣ Σάμου 94/100
Οι ελληνικοί επιδόρπιοι οίνοι από την Σαντορίνη και την Σάμο είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης και το Samos Anthemis ο πρωταθλητής.
Η σχέση ποιότητας-τιμής ζαλίζει!
2. Terroir 2004, Κτήμα Παπαιωάννου 94/100
Αξεπέραστο δείγμα Αγιωργίτικου παλαίωσης.
Κρύψτε το καλά στην κάβα σας για πολλά χρόνια., θα σας αποζημιώσει!
3. Σαντορίνη Grand Reserve Ασύρτικο 2007, Santo Wines 94/100
Ο καλύτερος εκφραστής της κορυφαίας ελληνικής ποικιλίας.
4. Όβηλος Ερυθρός 2005, Κτήμα Βιβλία Χώρα 94/100
Ένα από τα καλύτερα ελληνικά Cabernet Sauvignon.
Θέλει όμως υπομονή, θα είναι έτοιμο σε 6-8 έτη.
5. Κάβα Αμέθυστος 2003, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη 93+/100
Αυτό το Cabernet Sauvignon κοιτάζει στα μάτια τα Premiers grands crus classés από το Pauillac.
6. Όβηλος Λευκός 2008, Κτήμα Βιβλία Χώρα 93+/100
Ιδιοφυής μίξη του αυστηρού Ασύρτικου με το αρωματικό Semillon με διεθνή καταξίωση.
7. Κοκκινόμυλος 2006, Κτήμα Τσέλεπου 92/100
Το καλύτερο ελληνικό ποικιλιακό Merlot.
Πολυεπίπεδο, πυκνό, και στιβαρό.
8. Μικροκλίμα 2003, Κτήμα Παπαϊωάννου 92/100
Υποδειγματική Νεμέα από τον ‘‘πατριάρχη’’ της ελληνικής αμπελουργίας.
9. Γεροντόκλημα Βερτζαμί 2003, Αμπελώνες Αντωνόπουλου 91/100
Η έκπληξη της χρονιάς! Η άσημη λευκαδίτικη ποικιλία μεγαλουργεί στα χέρια ενός από τους καλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς.
10. Οινότρια Γη 2005, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη 90/100
Αγιωργίτικο με Syrah. Δύναμη και φινέτσα με λαμπρό μέλλον.
Ίσως λίγο ακριβό.
Βραβείο καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής:
Syrah 2007, Ιδαία Οινοποιητική 88/100
Πλούτος και εκφραστικότητα σε ένα στιβαρό Syrah που κοστίζει μόλις 8 ευρώ. Έχει επίσης βραβευθεί με το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Decanter 2009
Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά του περασμένου έτους.
Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;
Λευκά, κόκκινα ή rose;
Ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα;
Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία.
Ειδικότερα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας:
Από κόκκινα σταφύλια
* Αγιωργίτικο
* Βερτζαμί
* Κοτσιφάλι
* Κρασάτο
* Λιάτικο
* Λημνιό
* Μαντηλαριά
* Μαυροδάφνη
* Μαύρο Μεσενικόλα
* Μοσχάτο Αμβούργου
* Μοσχοφίλερο
* Νεγκόσκα
* Ξινόμαυρο
Από λευκά σταφύλια
* Αθήρι
* Αηδάνι
* Ασύρτικο
* Βηλάνα
* Δαφνί
* Μονεμβασιά
* Μοσχάτο Λευκό
* Μοσχάτο Αλεξανδρείας
* Μπατίκι
* Ντεμπίνα
* Πλυτό
* Ροδίτης
* Ρομπόλα
* Σαββατιανό
* Μαλαγουζιά
Ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διεθνώς είναι:
Κόκκινα κρασιά
* Barolo - Ιταλία
* Beaujolais - Γαλλία
* Bordeaux - Γαλλία
* Burgundy - Γαλλία
* Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα
* Carmenere - Χιλή
* Chianti - Ιταλία
* Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα
* Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον
* Rioja - Ισπανία
* Valpolicella - Ιταλία
* Zinfandel - Καλιφόρνια
Λευκά κρασιά
* Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα
* Chablis - Γαλλία
* Frascati - Ιταλία
* Gewurztraminer - Γαλλία
* Liebfraumilch - Γερμανία
* Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον
* Pouilly-Fuissé - Γαλλία
* Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία
* Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα
* Soave - Ιταλία
Αφρώδης οίνος
* Champagne - Γαλλία
* Cava - Ισπανία
* Prosecco - Ιταλία
* Sekt - Γερμανία, Σλοβακία
Απολαύστε με μέτρο!
Εβίβα! :D
Πηγή: tanea.gr, wikipedia.org
0 comments:
Post a Comment