Εις υγείαν!


1. Samos Anthemis 2002, ΕΟΣ Σάμου 94/100 
Οι ελληνικοί επιδόρπιοι οίνοι από την Σαντορίνη και την Σάμο είναι παίκτες παγκόσμιας κλάσης και το Samos Anthemis ο πρωταθλητής.
Η σχέση ποιότητας-τιμής ζαλίζει!

2. Terroir 2004, Κτήμα Παπαιωάννου 94/100 
Αξεπέραστο δείγμα Αγιωργίτικου παλαίωσης.
Κρύψτε το καλά στην κάβα σας για πολλά χρόνια., θα σας αποζημιώσει!

3. Σαντορίνη Grand Reserve Ασύρτικο 2007, Santo Wines 94/100
Ο καλύτερος εκφραστής της κορυφαίας ελληνικής ποικιλίας.

4. Όβηλος Ερυθρός 2005, Κτήμα Βιβλία Χώρα 94/100 
Ένα από τα καλύτερα ελληνικά Cabernet Sauvignon.
Θέλει όμως υπομονή, θα είναι έτοιμο σε 6-8 έτη.

5. Κάβα Αμέθυστος 2003, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη 93+/100
Αυτό το Cabernet Sauvignon κοιτάζει στα μάτια τα Premiers grands crus classés από το Pauillac.

6. Όβηλος Λευκός 2008, Κτήμα Βιβλία Χώρα 93+/100
Ιδιοφυής μίξη του αυστηρού Ασύρτικου με το αρωματικό Semillon με διεθνή καταξίωση.

7. Κοκκινόμυλος 2006, Κτήμα Τσέλεπου 92/100
Το καλύτερο ελληνικό ποικιλιακό Merlot.
Πολυεπίπεδο, πυκνό, και στιβαρό.

8. Μικροκλίμα 2003, Κτήμα Παπαϊωάννου 92/100
Υποδειγματική Νεμέα από τον ‘‘πατριάρχη’’ της ελληνικής αμπελουργίας.

9. Γεροντόκλημα Βερτζαμί 2003, Αμπελώνες Αντωνόπουλου 91/100
Η έκπληξη της χρονιάς! Η άσημη λευκαδίτικη ποικιλία μεγαλουργεί στα χέρια ενός από τους καλύτερους Έλληνες οινοπαραγωγούς.

10. Οινότρια Γη 2005, Κτήμα Κ. Λαζαρίδη 90/100
Αγιωργίτικο με Syrah. Δύναμη και φινέτσα με λαμπρό μέλλον.
Ίσως λίγο ακριβό.

Βραβείο καλύτερης σχέσης ποιότητας-τιμής:
Syrah 2007, Ιδαία Οινοποιητική 88/100
Πλούτος και εκφραστικότητα σε ένα στιβαρό Syrah που κοστίζει μόλις 8 ευρώ. Έχει επίσης βραβευθεί με το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό Decanter 2009
Αυτά είναι τα καλύτερα ελληνικά κρασιά του περασμένου έτους.

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα;
Λευκά, κόκκινα ή rose;
 Ξηρά, γλυκά ή ημίγλυκα;

Στην Ελλάδα, κύριες αμπελοοινικές περιοχές είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη, η Στερεά Ελλάδα, η Εύβοια, η Μακεδονία και η Θράκη. Σημαντικές αμπελουργικές εκτάσεις υπάρχουν επίσης στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, στα Δωδεκάνησα και στη Θεσσαλία. 

Ειδικότερα οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας:

Από κόκκινα σταφύλια
* Αγιωργίτικο
* Βερτζαμί
* Κοτσιφάλι
* Κρασάτο
* Λιάτικο
* Λημνιό
* Μαντηλαριά
* Μαυροδάφνη
* Μαύρο Μεσενικόλα
* Μοσχάτο Αμβούργου
* Μοσχοφίλερο
* Νεγκόσκα
* Ξινόμαυρο

Από λευκά σταφύλια
* Αθήρι
* Αηδάνι
* Ασύρτικο
* Βηλάνα
* Δαφνί
* Μονεμβασιά
* Μοσχάτο Λευκό
* Μοσχάτο Αλεξανδρείας
* Μπατίκι
* Ντεμπίνα
* Πλυτό
* Ροδίτης
* Ρομπόλα
* Σαββατιανό
* Μαλαγουζιά

Ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται διεθνώς είναι:

Κόκκινα κρασιά
* Barolo - Ιταλία
* Beaujolais - Γαλλία
* Bordeaux - Γαλλία
* Burgundy - Γαλλία
* Cabernet Sauvignon - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Μολδαβία, Ελλάδα
* Carmenere - Χιλή
* Chianti - Ιταλία
* Merlot - Γαλλία, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χιλή, Ελλάδα
* Pinot Noir - Γαλλία, Καλιφόρνια, Όρεγκον
* Rioja - Ισπανία
* Valpolicella - Ιταλία
* Zinfandel - Καλιφόρνια

Λευκά κρασιά
* Chardonnay - Γαλλία, Καλιφόρνια, Αυστραλία, Ελλάδα
* Chablis - Γαλλία
* Frascati - Ιταλία
* Gewurztraminer - Γαλλία
* Liebfraumilch - Γερμανία
* Pinot Gris/Pinot Grigio - Γαλλία, Ιταλία, Όρεγκον
* Pouilly-Fuissé - Γαλλία
* Riesling - Γαλλία (Αλσατία), Γερμανία
* Sauvignon Blanc - Γαλλία, Καλιφόρνια, Νέα Ζηλανδία, Ελλάδα
* Soave - Ιταλία

Αφρώδης οίνος
* Champagne - Γαλλία
* Cava - Ισπανία
* Prosecco - Ιταλία
* Sekt - Γερμανία, Σλοβακία


Απολαύστε με μέτρο!
Εβίβα! :D

Πηγή: tanea.gr, wikipedia.org

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More