Σοκολάτα η υγιεινή!



Πλούσιο σε ενέργεια προϊόν, το οποίο επιπλέον περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο και χαλκό, χαρακτήρισε τη σοκολάτα ο Δρ. Ian MacDonald, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Σοκολάτας, στην οποία και ήταν επίσημος, προσκεκλημένος ομιλητής. 
Μιλώντας ειδικότερα για τις ιδιότητες της σοκολάτας και το ρόλο της στην υγιεινή διατροφή, ο Δρ. Macdonald επεσήμανε ότι η σοκολάτα αποτελεί βασική πηγή διατροφικού χαλκού, τονίζοντας επίσης ότι, όπως απέδειξε έρευνα που έγινε στις Η.Π.Α., η μαύρη σοκολάτα και τα ζαχαρωτά καλύπτουν από μόνα τους τη μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σοκολάτα περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες, οι οποίοι αποτρέπουν τη μετατροπή του λίπους στη σοκολάτα σε οξείδωση και αυτοί οι αντιοξειδωτικοί παράγοντες έχουν ευεργετικές επιδράσεις στη υγεία. "Ένα κομμάτι σοκολάτας 40 γρ. περιέχει την ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί" ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, τονίζοντας παράλληλα ότι "όλοι μας γνωρίζουμε ότι το κρασί μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών".
Σχετικά με το λίπος που περιέχεται στη σοκολάτα, ο δρ. MacDonald ανέφερε ότι αν και η σοκολάτα περιέχει αρκετή ποσότητα λίπους, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι η κατανάλωσή της έχει αρνητικές επιδράσεις στις παραμέτρους του μεταβολισμού, όπως τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, χαρακτηρίζοντας μοναδική τη σύνθεση του λιπαρού οξέως στο βούτυρο κακάο. Τόσο το στεατικό οξύ όσο και το ελαϊκό οξύ στη διατροφή είναι ουδέτερα όσον αφορά στη χοληστερίνη του αίματος, εξήγησε ο καθηγητής, τονίζοντας, παράλληλα, ότι, "εάν καταναλωθεί ένα κομμάτι σοκολάτας γάλακτος αντί για κάποιο snack, η HDL χοληστερίνη (η καλή χοληστερίνη) θα αυξηθεί, ενώ τα τριγλυκερίδια πλάσματος θα πέσουν σημαντικά". 
Το λίπος στη σοκολάτα περιέχει, επίσης, άλφα-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, ενώ η σοκολάτα γάλακτος περιέχει, επίσης, ασβέστιο και άλλες θρεπτικές ουσίες. Ο δρ. MacDonald υπογράμμισε, τέλος, ότι, η σοκολάτα είναι προϊόν πλούσιο σε ενέργεια, τόνισε, όμως, ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να καταναλώνεται με την άσκηση, η οποία κρίνεται απαραίτητη για να διατηρηθεί το σώμα σε καλή φόρμα.

0 comments:

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More